HFM:llä oli syksyllä kaksi TETtiläistä tutustumassa seuran päivittäiseen toimintaan. Einar Rantala ja Veera Kuvaja olivat kahden viikon ajan työskentelemässä ja pyysimme, että he kertoisivat hieman kokemuksistaan.
Veera Kuvaja 28.9-9.10
On maanantai, mikä tarkoittaa ensimmäistä tet-päivää! Minua jännittää, mutta on pakko lähteä. Päiväni alkoi selostuksella työtehtävistäni, jotka olivat apuvalmentajana toimiminen ja miekkojen korjaus. Jonkin ajan miekan korjauksen jälkeen alkoi aikuisten treenit, joissa minun oli tarkoitus vetää alkulämmittely ja sen jälkeen avustaa Kasperia muun muassa toimimalla esimerkkinä pariharjoittelussa. Aikuisten treenien jälkeen alkoi alkeiskurssi, jossa tein suurinpiirtein samoja asioita, mutta vain helpotettuina.
Seuraavat pari päivää jatkuivat samalla tavalla, mutta torstaina vedin ensimmäisen melkein kokonaan itse suunnittelemani treenin. Treenien suunnittelu osottaitui vaikeammaksi kuin luulin, mutta ei silti mahdottomaksi. Lasten treeneissä vaikeinta oli asioiden selittäminen siten että kaikki ymmärsivät, mutta muuten ne sujuivat hyvin. Seuraavaksi oli vuorossa teinien “torstai tournamentti”. Koska olen suunnilleen samanikäinen kuin he, minulla ei ollut aavistustakaan minkälainen treeni kehittäisi heitä eniten, mutta pienellä avustuksella pystyin kehittelemään jotain.
Seuraavalla viikolla vedin enemmän itse suunnittelemiani treenejä paitsi loppu viikosta, jolloin Sten tuli valmentamaan. Silloin minun tehtävänäni oli toimia kääntäjänä lasten treenien ajan. Teinien treeneissä sain osallistua itsekin. Viimeisenä päivänäni korjasin vain miekkoja, sillä minun piti lähteä aikaisemmin, joten viimeiseksi tehtäväkseni jäi tämän tekstin kirjoittaminen.
Kaiken kaikkiaan kokemus oli erittäin opettavainen, opin miten miekka korjataan, jos se ei esimerkiksi ota pistoja. Opin myös valmennuksen kautta huomaamaan paremmin toisen heikkoudet ja käyttämään niitä hyväkseni ottelussa. Valmennuksen kautta oppii myös huomaamaan omat virheensä, sekä miten ne voi korjata.
Einar Rantala 23.11-4.12
TET-jaksoni aikana opin paljon uutta miekkailun valmennuksesta ja seuratyöntekijänä olemisesta.
Valmennuksessa suunnittelu on tarkkaa, että jokainen ryhmässä pystyy tekemään harjoitteita, mutta niistä kuitenkin oppii mahdollisimman paljon. Valmentajana pitää myös osata huomata muiden virheet ja korjata ne. Huomasin, että treenisuunnittelussa parhaiten auttaa teeman keksiminen treeneihin. Tämän avulla treeneistä tulee järkevät, kun keskitytään johonkin tiettyyn asiaan sinä päivänä eikä vaihdeta aihetta koko ajan. Opin myös, että jokaiseen teemaan löytää aina paljon eri harjoitteita, vaikka alussa tuntuisi, ettei keksi mitään.
Seuratyöntekijänä taas on paljon siivoamista, salin kunnossa pitoa ja aseiden ja körppäreiden korjausta. Aseiden ja körppäreiden korjauksessa oli alussa hieman haasteita.
Huomasin kuitenkin, että niiden korjaamisessa auttaa parhaiten kokemus ja lopussa se sujuikin ihan hyvin. Siivoaminen oli oletetusti asia, joka vain piti hoitaa aika ajoin.
Suurimmaksi osaksi TET:n aikana suunnittelin ja vedin treenejä, mutten päässyt tekemään sitäkään alussa suunniteltua määrää, sillä koronarajoitukset estivät treenien järjestämistä.
Suunnittelu ja treenien veto sujui erittäin hyvin eikä tuntunut, että tekisin sitä ensimmäistä kertaa. Pääsin koronarajoitteiden takia kuvaamaan treenivideoita kotoa. Siinäkään ei ollut ongelmia. Minun piti vain kuvata, kun teen liikettä muutaman kerran ja lähetin klipit. Ne löytyivät editoituna seuran nettisivulta seuraavalla viikolla. Mielestäni onnistuin treenivideoissa hyvin.
TET sujui mielestäni erittäin hyvin. Parasta TET:ssä oli päästä valmentamaan ja neuvomaan nuoria. Voin myös kuvitella itseni joku päivä apuvalmentajana jatkossakin.